ITT A DIGITÁLIS E-KÁRBEJELENTŐ

E-kárbejelentő

Újdonság: a jól megszokott kék-sárga baleseti bejelentő nyomtatvány helyett itt a digitális E-kárbejelentő

A MABISZ és az érintett tagbiztosítók közreműködésével elkészült a digitális kárbejelentő.

A 2019.01.08.-án elindított alkalmazás a https://ekar.hu oldalról tölthető le, amely heteken belül a legnépszerűbb magyarországi applikációvá vált. Ha nem kívánják a telefonra letölteni, lehetőség van digitális kárbejelentőt is kitölteni a weboldalon.

A Magyar Biztosítók Szövetsége folyamatosan vizsgálja, értékeli a hozzájuk érkező visszajelzéseket és ezek alapján javítja, korrigálja a kényes pontokat, így hamarosan elérhetővé válik az 1.0.1-es verzió.

Jelenleg két, Magyarországon biztosított, gépjárművet érintő káresemény bejelentésére alkalmas.

Ez az új online lehetőség gyorsabb és egyszerűbb kárbejelentési folyamatot tesz lehetővé:

  • A papír alapú nyomtatvánnyal ellentétben, itt nem maradhatnak üresen fontos rovatok, mert ezt az alkalmazás jelzi a kitöltő részére.
  • Az autók helyzetének lerajzolását is megkönnyíti, hiszen a baleset vázlata megszerkeszthető, előre meghatározott, választható ikonok (gépjárművek, utak, kereszteződések, táblák, tereptárgyak, állatok, stb.) segítségével, persze szükség szerint szabad kézzel is megrajzolható.
  • A károkozónak és a károsultnak is van bejelentési kötelezettsége a balesetből kifolyólag, előbbinek 5, utóbbinak 30 nap áll erre rendelkezésre. Ezt az értesítési folyamatot szintén megkönnyíti, mert kitöltés után a bejelentőlap automatikusan eljut a MABISZ- hoz, majd az érintett biztosítóhoz. (Egyértelmű felelősség esetén a károkozó biztosítójához, vitatott felelősség esetén mind a két fél biztosítójához továbbításra kerül a kitöltött kárbejelentés.)

Egyéb lényeges információk:

  • Igény szerint továbbra is használható a hagyományos, papír alapú, kék-sárga baleseti bejelentő nyomtatvány.
  • Azon esetekben viszont, amikor a károkozó külföldi, vagy nem rendelkezik biztosítással, mindenképp a papír alapú nyomtatványt kell alkalmazni.
  • Amennyiben nem történik személyi sérülés, nem feltétlenül kell rendőri intézkedés.
  • Casco károk rögzítésére nem használható még az alkalmazás.

 

Utolsó módosítás dátuma: 2019-02-22